Terug naar alle evenementen

Help mijn patient heeft schade opgelopen

  • Salons de Romrée 31 Beiaardlaan Grimbergen, Vlaams Gewest, 1850 Belgium (kaart)

Hoe help ik hem door het schadetraject

Help! Mijn patiënt heeft schade opgelopen. Hoe help ik hem/haar door het schadetraject.

 

De ervaring leert dat het opmaken van een schadedossier niet zo evident is, wanneer volledigheid dient nagestreefd te worden en wanneer een patiënt dient te krijgen waar hij/zij recht op heeft. Naast het correct beschrijven van de schade en het opmaken van een op maat gemaakt behandelplan; zijn er verschillende regimes binnen ons Belgische schadewetgeving die het traject van (be)handelen en de vergoeding van de schade bepalen. 

Het doel van deze studiedag is helderheid te scheppen in deze materie voor de tandarts die voor een ‘slachtoffer’ een ‘volledig en gericht’ schadedossier dient op te maken, en die zijn/haar patiënt hier ook verder dient in te begeleiden.

 

Volgende topics worden aangekaart. Gezien de jarenlange ervaring in de materie, wordt de materie ruim ondersteund met casuïstiek uit de dagelijkse praktijk. 

 

Volgende topics worden aangekaart :

1.      De regimes waarbinnen schade begroot wordt.

-          Wat wordt verstaan onder “lichaamsschade” ?

-          Schadedossiers in kader van arbeidsongevallen, school- en sportongevallen, schade die onder gemeen recht valt (verkeersaccidenten, slagen & verwondingen, …)

-          Welke informatie dient exact verzameld te worden en hoe ?

-          Realistische prijsbegroting en regels hieromtrent

-          Persoonlijke schade, huishoudelijke schade, economische schade, esthetische schade, pijnschade, psychische schade : begripsomschrijving, en hoe & door wie aan te reiken.

2.      Traumatologie & de gevolgen van een onverwacht trauma-impact. Wat verstaat men onder het goed opvangen van een trauma, wat is een correct behandeltraject inclusief opvolging, wat is het belang van het correct behandeltraject bij de verschillende traumavormen en wat is de finale impact op de toekomstige prognose? Klinische casuïstiek illustreert deze topic.

3.      Opstellen van het behandelplan en “wat met de prognoses ?”

Vaak rijst discussie rond de gekozen opties van restauratief handelen : directe vulling versus partieel of volledig indirect herstel, wortelkanaalbehandeling en gedegen restauratief herstel versus extractie en vervanging door implantaat met opbouw, vaste prothese versus uitneembare prothese, trauma tijdens een orthodontische behandeling (ligamentschade en resorpties), resorpties treden niet altijd onmiddellijk op (sommige pas na 5 à 7 jaar) – hoe opnemen in het behandeltraject, de prognose en het finaal behandelplan. Antwoorden worden ondersteund met klinische casuïstiek.

Door Prof. R. De Moor




Vorige
Vorige
5 februari

Opleiding tot gerechtsdeskundige (2025)